03/03/2021

2021-ci il 2 mart tarixində Bakı Dövlət Universitetinin (BDU) Geologiya fakültəsinin təşkilatçılığı ilə “İşğaldan azad olunmuş ərazilərdə Alban məbədlərinin saxtalaşdırılması, tikinti materialları və bağlayıcıların mineraloji-geokimyəvi tərkibi” mövzusunda onlayn elmi seminar keçirilib. Elmi seminarda fakültənin professor-müəllim heyəti, tələbələr, magistrant və doktorantlar, eləcə də qonaqlar iştirak edib.

Azərbaycan Respublikası Alban-Udi-Xristian İcmasının sədri, BDU-nun Kompleks geoloji və geofiziki tədqiqatlar elmi-tədqiqat laboratoriyasının böyük elmi işçisi Robert Mobili “Qarabağdakı Alban məbədlərinin ermənilər tərəfindən saxtalaşdırılmasının tikinti materialları və bağlayıcıların mineraloji-geokimyəvi tərkibinə görə əsaslandırılması” mövzusunda məruzə edib. Məruzədə işğaldan azad  olunmuş ərazilərdə yerləşən Xudavəng, Gəncəsar, Ağoğlan  məbədlərinin son 30 ildə ermənilər tərəfindən dağıdılması, bu abidələri öz adlarına çıxmaq üçün etdikləri saxtakarlıqlar barədə məlumat verilib. Qeyd olunub ki, məbədlərin tikintisində istifadə olunan daşlar, tikinti materialları və onun  bağlayıcılarında elə informasiyalar var ki, onları silmək mümkün deyil. Müasir mineraloji-geokimyəvi üsullarla məbədlərin tikintisində istifadə olunmuş əhəngin tərkibi, genezisi, əhəngdaşının yandırılma texnologiyası, yandırılma sürəti və tempetaturu barədə bir çox məlumatlar əldə etmək, bunula da ermənilərin həyata keçirdiyi saxtakarlıqları ifşa etmək mümkündür.

Seminarda iştirak edən Dini Qurumlarla İş üzrə Dövlət Komitəsinin Beynəlxalq şöbəsinin müdiri Əli Həziyev, İlahiyyat İnstitutunun Dinşünaslıq kafedrasının müdiri Anar Qafarov, BDU-nun Elmi fəaliyyətin təşkili və innovasiyalar Mərkəzinin direktoru Mais Süleymanov Azərbaycan tarixi kafedrasının müdiri Mehman Abdullayev, professor Məmməd Çıraqov, dosent Əli Novruzov və professor Bahadır Qələndərov  mövzu ilə bağlı fikirlərini bildiriblər.

BDU-da görkəmli türkoloq Ramiz Əskərin 70 illik yubileyi qeyd olunub

BDU-nun akademik və inzibati heyətinin nəzərinə!