Abay Mərkəzinin rəhbəri beynəlxalq konfransda iştirak edib

30/12/2020

Bakı Dövlət Universitetinin (BDU) Filologiya fakültəsinin Türkologiya kafedrasının dosenti və BDU nəzdində fəaliyyət göstərən Abay Mərkəzinin rəhbəri Fatima Dursunova beynəlxalq konfransda iştirak edib. Böyük qazax şairi, mütəfəkkir Abay Kunanbayevin 175 illik və görkəmli türk alimi, filosof Əbu Nəsr Əl-Fərabinin 1150 illik yubileylərinə həsr olunmuş beynəlxalq konfrans Qazaxıstan Respublikasının Türkmənistandakı Səfirliyinin təşkilatçılığı ilə baş tutub.

Konfransın plenar iclasında Əl-Farabi adına Qazaxıstan Milli Universitetinin (KazNU) professoru Jagıpbek Altay, KazNU-nun Fəlsəfə kafedrasının müdiri Asset Kuranbek, BDU-nun dosenti F.Dursunova və Beynəlxalq Türk Akademiyasının baş mütəxəssisi Akedil Toyşanulı məruzə ilə çıxış ediblər.

BDU-nun dosenti F.Dursunova "Abay irsinin Azərbaycanda tədqiqi məsələləri" mövzusunda məruzə ilə çıxış edib, türk dünyasının böyük yazıçı haqqında aparılan araşdırmalar, tədqiqat işlərindən bəhs edib, BDU-da fəaliyyət göstərən Abay Mərkəzinin fəaliyyətinə diqqət çəkib.

Konfransda həmçinin "Aristoteldən sonra ikinci müəllim" hesab olunan Əl-Farabinin həyat və yaradıcılığının, müxtəlif elm sahələrindəki əsərlərinin yalnız türk xalqlarının deyil, bütün dünya irsinə çevrildiyini qeyd edilib. Abay Kunanbayevin qazax mədəniyyəti və fəlsəfəsinin inkişafındakı müstəsna rolundan da ətraflı bəhs edilib, onun yaradıcılıq yolu, əsərlərinin müxtəlifliyi müzakirə olunub.

Görkəmli alim, yazıçı və pedaqoq Mir Cəlal Paşayevin anadan olmasından 116 il ötür

26/04/2024

XİN-in mətbuat katibi Ayxan Hacızadə BDU-nun Jurnalistika fakültəsində qonaq olub

26/04/2024