BDU-da nüvə fizikası, elementar zərrəciklər fizikası və zərrəcik detektorları sahəsində beynəlxalq seminar öz işinə başlayıb

08/04/2019

Bakı Dövlət Universitetində “Birləşmiş Nüvə Tədqiqatları İnstitutu (BNTİ) ilə Azərbaycan arasında nüvə fizikası, elementar zərrəciklər fizikası və zərrəcik detektorları sahəsində əməkdaşlığın üfüqləri” mövzusunda beynəlxalq seminar öz işinə başlayıb.

Tədbir Azərbaycan Milli Elmlər Akademiyası, Birləşmiş Nüvə Tədqiqatları İnstitutu və Bakı Dövlət Univesitetinin birgə təşkilatçılığı ilə baş tutub.

Dünya şöhrətli alim, ABŞ-ın Merilend Universitetinin professoru, akademik Roald Saqdeyevin sədrliyi ilə keçirilən seminarı AMEA Fizika-Riyaziyyat Texnika Elmləri Bölməsinin akademik-katibi, Fizika İnstitutunun direktoru, akademik Nazim Məmmədov açaraq onun Fizika elminə verəcəyi töhfəsi barədə danışıb və ölkələr arasında elmi sahədə əlaqələrin inkişaf etdirilməsində geniş rola malik olduğunu bildirib.

BDU-nun rektoru Elçin Babayev Azərbaycan, Almaniya, Rusiya Federasiyası, Çex Res­pub­likası, Polşanın nüfuzlu alimlərinin, tanınmış mütəxəs­sis­ləri­nin iş­tirakı ilə keçirilən, nüvə və elementar zərrəciklər fizikası ilə bağlı aparıcı mütəxəssisləri bir araya gətirən seminarın əhəmiyyətini qeyd edərək onun işinə uğurlar arzulayıb, BDU-nun əməkdaşlığa töhfə verəcəyini qeyd edib.

Sonra akademik Roald Saqdeev, Antiproton və ion tədqiqatı mərkəzinin (FAIR) elmi direktoru və İdarə Heyətinin sədri Paolo Gubellino (Almaniya), Praqadakı Çex Texniki Universitetinin nəzdindəki Eksperimental və tətbiqi fizika İnstitutunun direktoru İvan Stekl mövzu ətrafında çıxış ediblər.

Tədbirdə Birləşmiş Nüvə Tədqiqatları İnstitutunun direktor müavini Mixail İtkis, həmin institutun nəzdindəki Yüksək enerji fizikası laboratoriyasının direktor müavini Aleksandr Vodopiyanov, Eksperimental və tətbiqi fizika İnstitutunun direktoru İvan Steklin mövzu ilə bağlı məruzələri dinlənilib.

Sonra Bakı Dövlət Universiteti ilə Çex Texniki Universitetinin nəzdindəki Eksperimental və tətbiqi fizika İnstitutu arasında əməkdaşlıq haqqında Protokol imzalanıb.

Tədbir ADA Universitetində “Nüvə və Yüksək enerji fizikası 21-ci əsrdə hara gedir?” mövzusunda dəyirmi masa ilə davam etdiriləcək.

Mətbuat və informasiya şöbəsi,  08 aprel 2019-cu il.

KİV-də yayımlananlar

Birinci vitse-prezident Mehriban Əliyeva Zəngilan, Cəbrayıl, Qubadlı rayonlarının bir sıra kəndlərinin və Qubadlı şəhərinin azad edilməsi münasibətlə xalqımızı təbrik edib

26/10/2020

BDU alimlərinin məqaləsi dünyanın nüfuzlu jurnalında dərc olunub