BDU-nun professoru vəfat edib

14/04/2021

Görkəmli alim, Bakı Dövlət Universitetinin (BDU) Fizika fakültəsinin Astrofizika kafedrasının məsləhətçi-professoru, Əməkdar müəllim, fizika-riyaziyyat elmləri doktoru, professor  Cəfər Müseyib oğlu Quluzadə 14 aprel 2021-ci ildə, 85 yaşında vəfat etmişdir.

Cəfər Quluzadə 27 avqust 1936-cı ildə Tovuz rayonunda anadan olmuşdur. 1961-ci ildə Leninqrad (indiki Sankt - Peterburq) Dövlət Universitetini müvəffəqiyyətlə bitirib Astrofizika kafedrasında aspiranturaya saxlanılmışdır. 1966-ci ildə “Müxtəlif intensivlikli Fraunhofer xətlərinin konturları haqqında” mövzusunda namizədlik, 2003-cü ildə “Günəşin ayırd olunmuş və ayırd olunmamış spektrində zəif və orta intensivlikli Fraunhofer xətlərinin profillərinin incə quruluşunun tədqiqi” mövzusunda doktorluq dissertasiyasını müdafiə etmişdir. 1969-cu ildən BDU-nun Molekulyar fizika (indiki Optika və molekulyar fizika) kafedrasında elmi və pedaqoji fəaliyyətə başlamışdır. 1975-ci ildən BDU-nun Astrofizika kafedrasında dosent, 1991-ci ildən professor vəzifəsində çalışmışdır. 1997-2019-cu illərdə həmin kafedranın müdiri olmuşdur.

Elmi fəaliyyəti əsasən Günəş fizikası ilə əlaqədar olmuşdur. Rəhbərliyi altında 30-dan çox magistrlik dissertasiyası yerinə yetirilmiş, 2 elmlər doktoru, 6 elmlər namizədi hazırlanmışdır. 230-dan artıq elmi  məqalənin, 15-ə yaxın kitab,  dərslik və dərs vəsaitinin, 1 monoqrafiyanın müəllifidir.

1991-ci ildə Kosmosun öyrənilməsində və gənc kadrların hazırlanılmasında xidmətlərinə görə SSRİ kosmonavtika Federasiyasının diplomu ilə təltif olunmuşdur. 2001-ci ildən Avropa Astronomiya Cəmiyyətinin üzvü olmuşdur.  2009-cu ildə Əməkdar müəllim fəxri adına layiq görülmüşdür.

Görkəmli alim və müəllim Cəfər Quluzadənin əziz xatirəsi onu tanıyanların qəlbində daim yaşayacaqdır.

Allah rəhmət eləsin!

BDU-da görkəmli türkoloq Ramiz Əskərin 70 illik yubileyi qeyd olunub

BDU könüllüləri aktiv fəaliyyətlərinə görə təltif ediliblər