BMT-nin Ərzaq və Kənd Təsərrüfatı Təşkilatının (FAO-nun) Baş direktoru BDU-nun Fəxri doktoru olub

25/05/2015

Bakı Dövlət Universitetində Birləşmiş Millətlər Təşkilatının Ərzaq və Kənd Təsərrüfatı Təşkilatının (FAO-nun) Baş direktoru José Gratsiano da Silvaya BDU-nun Fəxri doktoru adı verilməsi münasibəti ilə tədbir keçirilib. Tədbiri açan universitetin rektoru, akademik Abel Məhərrəmov təhsilin və elmin inkişafında, müasir dünyada ərzaq təhlükəsizliyinin təmin edilməsində xüsusi xidmətləri olan José Gratsiano da Silvanın bütün dünyada, o cümlədən Azərbaycanda yaxşı tanınan böyük şəxsiyyət, görkəmli siyasətçi olduğunu bildirib. Qonaq haqqında məlumat verən rektor qeyd edib ki, 1949-cu ilin noyabrında Braziliyada anadan olan Jose Gratsiano da Silva bir müddət Braziliyanın Campinas Dövlət Universitetində dərs deyib və İqtisadiyyat İnstitutunun İqtisadi İnkişaf və Ətraf Mühit  üzrə Magistr və Doktorluq Proqramlarına rəhbərlik edib. Cənab Jose Gratsiano da Silva Sao Paulo (USP) Universitetinin Aqronomluq üzrə bakalavr diplomuna, Kənd iqtisadiyyatı üzrə magistr diplomuna və Campinas Dövlət Universitetinin (UNİCAM) iqtisadi elmlər üzrə fəlsəfə elmləri namizədi diplomuna sahibdir. Onun  həmçinin Latın Amerika Tədqiqatlar (London Universiteti Kolleci) və Ətraf Mühit Tədqiqatları (Kaliforniya Universiteti, Santa Kruz) üzrə iki post-doktorluq dərəcəsi var. O, 30 ildən artıq bir müddətdə ərzaq təhlükəsizliyi və kənd təsərrüfatı məsələləri sahəsində çalışıb. 2001-ci ildə Braziliyanın “Sıfır Aclıq” (Fome Zero) proqramını hazırlayan komandaya rəhbərlik edib. 2003-cü ildə Braziliyada Ərzaq Təhlükəsizliyi və Aclıqla Mübarizə üzrə xüsusi nazir olub. Kəndin inkişafı, ərzaq təhlükəsizliyi və aqrar iqtisadiyyat sahəsində 25-dən artıq kitab yazan ali qonaq ərzaq təhlükəsizliyi və dayanıqlı kənd təsərrüfatına dair aparıcı nəşrlərlə əməkdaşlıq edir, yüksək-səviyyəli müzakirələrdə müntəzəm olaraq iştirak edir.

Gratsiano da Silva  26 iyun 2011-ci ildə Təşkilatın 26 üzv ölkənin nümayəndələrindən ibarət konfransında FAO-nun Baş direktoru seçilib və 2012-ci ildə Baş Direktor mandatını qəbul edəndən bəri təşkilatın daxilində  böyük transformasiya dəyişikliklərinə rəhbərlik edib. Bu islahatlar FAO-nun fəaliyyətini özünün institusional potensialının güclənməsinə, mülki cəmiyyətlə, özəl sektorla və  elmi müəssisələrlə əməkdaşlıq əlaqələrin möhkəmlənməsinə yönəlməsi və pul vəsaitinə ən yaxşı dəyər verilməsi ilə nəticələnib.

Sonra rektor qonağa universitetin tarixi, beynəlxalq əlaqələri, tələbələrin uğur və nailiyyətləri barədə məlumat verib. Bakı Dövlət Universitetinin 100 ilə yaxın tarixi ərzində onun çox şöhrətli məzunları, dünya səviyyəsində tanınan görkəmli alimləri olduğunyu deyən rektor, Azərbaycan xalqı, dünya elmi və mədəniyyəti qarşısında, habelə xalqlar arasında dostluq, beynəlxalq əlaqələr, insan haqları, demokratiyanın inkişafı sahəsində böyük xidmətlər göstərmiş bir sıra tarixi şəxsiyyətlərin Bakı Dövlət Universitetinin fəxri doktoru adına layiq görüldüyünü vurğulayıb. Tədbirin sonunda rektor Abel Məhərrəmov BDU Elmi Şurasının 23 may 2015-ci il tarixli iclasının qərarını elan edib. Məlum olub ki, «elmin və təhsilin inkişafında  böyük roluna, xalqlar arasında dostluq əlaqələrinin möhkəmlənləndirilməsində, dünyada ərzaq təhlükəsizliyinin təmin edilməsində əvəzsiz  xidmətlərinə  görə» cənab José Qratsiano da Silva Bakı Dövlət Universitetinin Fəxri doktoru adına layiq görülür. Rektor Fəxri doktor diplomunu və mantiyanı ali qonağa təqdim edib.

Sonra BMT-nin Ərzaq və Kənd Təsərrüfatı Təşkilatının (FAO) Baş direktoru   cənab Jose Qratsiano da Silva çıxış edərək Bakı Dövlət Universitetinin Fəxri doktoru adına layiq görülməsindən məmnunluğunu ifadə edib və bu ada layiq görüldüyü üçün universitetin Elmi Şurasına və rəhbərliyə öz təşəkkürünü bildirib.

Sonda ali qonaq tələbə və müəllimlərin suallarını cavablandırıb.

Mətbuat və informasiya şöbəsi, 25 may 2015-ci il.

BDU-da görkəmli türkoloq Ramiz Əskərin 70 illik yubileyi qeyd olunub

BDU könüllüləri aktiv fəaliyyətlərinə görə təltif ediliblər