Fizika Problemləri ETİ-də elmi seminar

18/02/2022

Bakı Dövlət Universitetinin Fizika Problemləri Elmi-Tədqiqat İnstitutunda növbəti elmi seminar keçirilib.

Seminarda institutun Nəzəri fizika  şöbəsinin aparıcı elmi işçisi Şahin Məmmədov “AdS/KXD-nin yumşaq divar modelindən mezon-nuklon qarşılıqlı təsir sabitinin temperatur asılılığı” mövzusunda məruzə ilə çıxış edib.

Şahin Məmmədov sonlu temperaturda vektor və aksial vektor mezonların nuklonlarla qarşılıqlı təsir sabitinin AdS/KXD-nin yumşaq divar modelində baxılmasından danışıb. Anti-de Sitter-Şvarsşild  fəzasının içinə fermion və kalibrləşmə sahələri daxil edilib və onlar üçün hərəkət tənliklərinin həlli yazılıb. Bu sahələr arasında iç qarşılıqlı təsir laqranjianından sərhəd cərəyanının ifadəsi alınıb. Tapılan qarşılıqlı təsir sabitlərinin temperatur asılılıqları qurulub və temperaturun kritik nöqtəsində bu sabitlərin sıfır olduğu qeyd olunub.

Sonda Şahin Məmmədov iştirakçıların suallarını cavablandırıb, alınmış nəticələrin xüsusiyyətlərini izah edib.

BDU-da SABAH qruplarına tələbə qəbulu haqqında infosessiya

29/05/2024

BDU-da elmi seminar: "Məhəmməd Füzuli və Şərq kitаb mədəniyyəti”

BDU Yaponiyanın Tsukuba Universiteti ilə anlaşma memorandumu imzalayıb