Misir Nəzəri Fizika Mərkəzinin prezidenti BDU-da elmi seminar keçirib

05/04/2023

Misir Nəzəri Fizika Mərkəzinin prezidenti, akademik Abdel Nasser Taffik Bakı Dövlət Universitetinin (BDU) Fizika fakültəsində “Born qarşılığı, minimum uzunluğun qeyri-müəyyənliyi və diskretlənmiş Finsler quruluşunun köməyi ilə ümumi nisbilik nəzəriyyəsinin və kvant mexanikasının birləşməsi” ("Unifying General Relativity and Quantum Mechanics by Born Reciprocity, Minimal Length Uncertainty and Discretized Finsler Structure") mövzusunda onlayn elmi seminar keçirib.

Məruzəçi qeyd edib ki, ümumi nisbilik nəzəriyyəsi və kvant mexanikasını birləşdirmək üçün Born qarşılığı və nisbi ümumiləşdirilmiş qeyri-müəyyənlik prinsipləri tətbiq edilir. Beləliklə, diskretləşdirilmiş əyri fəzada fundamental tenzorun yeni qiymətləndirilməsi təklif olunur. Bu məqsədlə Riemann həndəsəsi məsafə və təcil dualizminin simmetriyasını daxil etmək və minimum ölçülə bilən uzunluğu həyata keçirmək üçün genişləndirilib. Finsler həndəsəsində x koordinatı və p impulsu olan bir sınaq hissəciyi üçün nisbi ümumiləşdirilmiş qeyri-müəyyənlik prinsipini F(x, p) metrik tenzorun çıxarıla biləcəyi Finsler quruluşuna tətbiq etmək olar. Riemann diskret fəza zamanında yaranan metrik tenzor Veyl tenzoruna çox bənzəyir. Digər tərəfdən, bu, kvant mexanikasının prinsiplərinin ortaya çıxan fundamental tenzora birmənalı şəkildə tətbiq oluna biləcəyini göstərir. Ümumi nisbilik nəzəriyyəsində əyrilik tenzorları da hesablanır və 3 sferaya tətbiq edilir. Bu tədqiqat klassik ümumi nisbilik nəzəriyyəsini qoruyur, lakin kvant-mexaniki miqyasın daxil edilməsi üçün tətbiq olunmasının genişləndirilməsini təklif edir.

Sonda mövzu üzrə müzakirələr aparılıb və məruzəçi iştirakçıların suallarını cavablandırıb.

BDU mədəniyyət hüququ üzrə kadr hazırlığına başlayacaq

BDU və Türkiyənin Bayburt Universiteti arasında anlaşma memorandumu imzalanıb

BDU-nun 4 məzunu dördüncü “Yüksəliş” müsabiqəsinin qalibi olub